Nieuws | Getekend: Rotterdam! Urban Jungle vanaf 14 oktober te zien in Kunsthal

De stadstekenaars Xaviera Altena, Johan Kleinjan en Nuno Orlando hebben de spanning tussen stad en natuur in beeld gebracht. Net als ieder jaar hebben CBK Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam drie kunstenaars gekozen om te stad te observeren en hun reflecties in tekeningen te verbeelden. De tentoonstelling ‘Getekend: Rotterdam! Urban Jungle’ is vanaf 14 oktober 2023 te zien in de Kunsthal Rotterdam.

Door het lage Bergse Bos wordt de A16 aangelegd, aan de rand van het Kralingse Bos worden woningen gebouwd: vaak gaat de ontwikkeling van infrastructuur, huisvesting of industrie ten koste van natuur in de stad. Toch zijn er steeds meer tegengeluiden te horen: kan Rotterdam The Hague Airport niet beter vervangen worden door een park? In Getekend: Rotterdam! Urban Jungle brengen de stadstekenaars plekken, personen en initiatieven in beeld die het contrast tussen stad en natuur blootleggen, of deze kloof juist proberen te dichten.

Xaviera Altena  
Als stadstekenaar richt Xaviera Altena (1991) zich op vier Rotterdammers die zich bezighouden met groene initiatieven in de stad, zoals de Schapenclub op het DakPark en het NK Tegelwippen. Altena doet eerst uitgebreid vooronderzoek aan de hand van interviews voordat ze haar digitale portretten verwerkt tot een lenticulair beeld. De beweeglijkheid die deze speciale manier van drukken met zich meebrengt, symboliseert de invloed die de geportretteerde Rotterdammers hebben op hun omgeving: ze laten alles om zich heen groeien en bloeien.

Johan Kleinjan 
Johan Kleinjan (1974) brengt het natuurgebied het Eiland van Brienenoord in beeld. In dit natuurgebied pal onder de Van Brienenoordbrug grazen Schotse Hooglanders en hebben bijzondere vogels en vlinders zich gehuisvest. Maar wat gaat er gebeuren met deze plek als er, volgens huidige plannen, vanaf De Esch een derde stadsbrug komt? In zijn gedetailleerde, kleurrijke tekeningen combineert Kleinjan aanzichten die hij heeft gevonden op Google Maps met zijn documentaties van wat hij in het natuurgebied tegenkomt. Dit leidt tot het gebruik van verrassende perspectieven in zijn werk.

Nuno Orlando 
Nuno Orlando (1990) is als stadstekenaar naar Quarantaineterrein Heijplaat afgereisd. Op deze plek midden in de haven hebben verschillende kunstenaars hun atelier gevestigd, waar ze tegelijkertijd de bijzondere natuur van het terrein onderhouden. Of de kunstenaars én de natuur hier over een paar jaar nog zijn is de vraag, want het Havenbedrijf heeft allerlei plannen voor het gebied. In zijn tekeningen legt Orlando op impressionistische wijze vast wat hij ziet.

Rotterdamse stadstekenaars 
Al voor het bombardement van 14 mei 1940 maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw geeft het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Sinds 2018 is deze traditie, in samenwerking met CBK Rotterdam, in ere hersteld en vullen stadstekenaars de collectie van het Stadsarchief Rotterdam verder aan. Dit jaar zijn de stadstekenaars geselecteerd door een jury bestaande uit kunstenaar Hedy Tjin, Ove Lucas (CBK Rotterdam), Jantje Steenhuis en Wanda Waanders (Stadsarchief Rotterdam) en David Snels (curator Kunsthal). Na afloop van de tentoonstelling worden de tekeningen van de stadstekenaars opgenomen in de collectie van het Stadsarchief en maken ze deel uit van Collectie Rotterdam.

Fotobijschriften v.l.n.r.
1. Highlander, Eiland van Brienenoord. Johan Kleinjan, 2023
2. The Observer, Quarantaineterrein Heijplaat. Nuno Orlando, 2023
3. Thirza Prak. Krullen en Kruiden, Takatukaland Zevenkamp. Xaviera Altena, 2023