Julia Luteijn

digitale technologie - digitaal - media - taal - wetenschap & techniek

Vanuit de intersectie tussen moderne technologie, programmeren, data en kunst onderzoek ik hoe technologie en mediawijsheid binnen de nieuwe tijdsgeest in een ethisch kader passen. We houden de technologische veranderingen niet meer tegen, daarom maak ik er werk van om mensen hierin mee te krijgen en bekwaam in te maken. Ik doe dit als kunstenaar en ontwikkelaar van lesmateriaal over digitale vaardigheden. Vanuit mijn visionaire kwaliteiten deel ik graag mijn kennis en visie over de ethiek binnen de digitale samenleving in de 21e eeuw.


Ergo: 2021 - Computer gegenereerd gedicht geprogrammeerd in Jupyter Notebook met Python. Dit gedicht is geïnspireerd op het boek 1984 geschreven door George Orwell. Verder wordt het ondersteund door blockchain technologie om eigenaarschap van een digitaal kunstwerk te kunnen waarborgen d.m.v een smart contract. Dit werk is gemaakt in samenwerking met designer Matteo Bettini.
Kilo-Girls - Kilo-girls is een verzameling computer gegenereerde gedichten die geprogrammeerde vooroordelen weerspiegelen. Vooroordelen, stereotypen en discriminatie zijn niet beperkt tot de menselijke ervaring, maar worden ook overgenomen door onze technologieën. In dit project worden eeuwenoude vooroordelen in van onze samenleving in software weerspiegeld. Er is behoefte aan meer ethische AI-ontwikkeling, omdat de voorspellingen van algoritmes gebruikers en hun kijk op de sociale wereld kunnen beïnvloeden.
TAMAI - Samen met Jerry Estie creëerden we een bevooroordeelde Tamagotchi, om problemen met bias in kunstmatige intelligentie aan te tonen. Met deze app train je een virtuele assistent door vragen te beantwoorden. Cognitieve biases zijn verborgen in de antwoorden en wanneer je een antwoord kiest met een cognitieve bias, zal je virtuele assistent deze bias continu laten zien tijdens de rest van het spel.
Rotterdam according to machine learning - Ik heb de machine learning app Iryss op mijn telefoon geïnstalleerd voor realtime objectherkenning. Het is in staat objecten te herkennen als je de camera ergens op richt. Ik was benieuwd of het karakteristieke Rotterdamse verschijnselen kon identificeren. Doordat de app getraind is op een bepaalde dataset gaf het opmerkelijke antwoorden zoals vliegdekschip voor Rotterdam Centraal. Met dit materiaal heb ik een alternatieve kaart van Rotterdam gemaakt. Ik veranderde de echte namen van de plaatsen en mensen met de namen die Iryss gaf.
Completely Selected - In dit project heb ik machine learning gebruikt om een algoritme te trainen op basis van mijn eigen bevooroordeelde dataset, geïnspireerd door de Myers-Briggs Type Indicator. Dit algoritme voorspelt welk laatste nieuwsartikel compatibel is met welk persoonlijkheidstype. Elke stijl heeft zijn eigen kleur. De gebruikte indeling komt voor uit de manier waarop we informatie geven en krijgen (sensing en intuition) en beslissingen nemen (thinking en feeling).
Anonymous letters - In deze performance genereerden Hyunji Jung en ik virtuele levensverhalen voor het publiek op basis van hun online profielen op Facebook. Dit werd uitgevoerd door brieven voor te dragen waarin het lijkt alsof Facebook je penvriend is.
Taal spreekt voor ons - Voor dit project zijn comments over het onderwerp gender met een geprogrammeerd script van de platformen Geenstijl en Joop verkregen. Machine learning model Naïve Bayes en The Bag-Of-Words zijn vervolgens gebruikt om de computer te trainen om te kunnen voorspellen welke comment bij welk platform hoort. Hierdoor werd het verschil in taalgebruik van platformen met verschillende politieke voorkeuren inzichtelijk. Vervolgens zijn de resultaten omgezet in een poster.