Telg - De blauwe huishoudjurk werd gekocht op de markt in Sienna (Italie). Terug in Nederland werden de bloemen uit de stof geknipt en aan draden geregen. De ontstane gaatjes werden ‘gestopt’. De Italiaanse huishoudjurk met de maat van een volwassen lichaam transformeerde langzamerhand en heel vanzelfsprekend in een kindermaat. Daarmee veranderde haar betekenis en de daarbij behorende associaties. Het aseksuele karakter van een dergelijk kostuum is getransformeerd in lichtzinnigheid. Het sprookje van de eeuwige jeugd… collectie TextielMuseum Tilburg
Vlaamse Strijdvlag, herijkt 2024 - Vlaamse strijdvlag, herijkt is de titel van de installatie die ik in 2024 heb ontwikkeld en uitgevoerd samen met 200 enthousiaste deelnemers voor het Kunstenfestival in Watou ( België). De wandvullende installatie bestaat uit 500 A4 vellen papier, waarop met spelden ruim 10.000 uitgeplozen stukjes vlag zijn geprikt. De uitgetrokken draden verspreiden zich als gefilterd geel licht over de vloer.
De vraag die door de curatoren van het Kunstenfestival aan mij voorgelegd werd was verbinding te leggen met de ziel van Watou, met haar inwoners, met een nieuwe wereld. En deze connectie te verbeelden. Vanaf januari tot juni 2024 heb ik aan dit project gewerkt, en vooral samengewerkt. Ik besloot de Vlaamse Strijdvlag in te zetten als mijn materiaal. Deze Vlaamse Strijdvlag wordt in Vlaanderen door zowel extreemrechtse als extreemlinkse organisaties en bewegingen tijdens acties en als propaganda gebruikt om hun onvrede en strijd tegen het establishment te laten zien.
Door deze vlag in stukken te knippen en de draden eruit te trekken totdat er bijna niets meer overblijft wordt de structuur van de vlag letterlijk blootgelegd. Niet om te vernielen, daarvoor ga ik te nauwkeurig te werk. Wèl wordt ingegrepen in de symboliek, in de strijd, in de polarisatie, in het oordeel, in de aanklacht, in de beschuldiging. Door de vlag te ontmantelen komt een nieuw beeld bovendrijven. Een feminien beeld, de vrouwelijke stem, een authentiek beeld van de samenwerking, van de verbinding. Zij wordt naar voren geschoven. Het podium op! Om de polarisatie te bezweren. De toverformule van de tolerantie.
Ruim 10.000 stukjes werden door mij uit 13 meter vlag geknipt en met de hand bewerkt door volwassenen, hoog bejaarden, jongeren en kinderen van verschillende achtergronden, identiteiten en levensovertuigingen uit de Westhoek van België. Mij fascineerde de rijke schakering van de uitgeplozen vlaggenstukken. De intense aandacht die de bewoners van De Lovie opbrachten voor zo'n klein stukje stof. De miniatuur kunstwerken die bijna als vanzelf ontstonden in de handen van de academiestudenten uit Poperinge. De snelheid waarmee de Watouse vrouwen de stof uitplozen. en de rijkdom die het atelier van Wereldwijven met zich meebracht, haar verscheidenheid. Tot slot heb ik genoten van Pyamadag, een feestelijke dag in België die wij in Nederland niet kennen.Ontleed kleed, 11000 muurbloemen -
Ontleed kleed, 11000 muurbloemen bestaat uit 400 A4 vellen waarop met spelden ruim 11.000 bloemen geprikt zijn. Piet de Jonge, gastcurator van de tentoonstelling, vroeg mij om met een eerder ontwikkeld textiel werk in te spelen op de culturele diversiteit van Rotterdam Noord en dit te verbeelden door middel van een samenwerkingsproject.
De afgelopen jaren heb ik vaker samen met groepen aan mijn kunstprojecten gewerkt. Dankzij die ervaring nam ik de uitdaging van Piet de Jonge aan. Vanaf december heb ik aan het project gewerkt, maar vooral samengewerkt. Het startpunt begon in het atelier van Ralph Bakker die mij de beginselen van het zilversmeden bijbracht en ik 800 zilveren spelden smeedde. Tijdens de daarop volgende maanden werden door mij ruim 11.000 stoffen bloemen uit 20 meter ouderwetse bloemenstof geknipt en met hand en speld bewerkt door volwassenen, jong volwassenen, jongeren en kinderen van verschillende achtergronden, identiteiten, leeftijden, levensovertuigingen en werelddelen. Was dit monnikenwerk? Waren wij hedendaagse garnalenpelsters? Is dit kunstwerk van het type ‘water naar de zee dragen’? Zeker, ik ben een textielarcheoloog. Door nog dieper te graven, te wroeten en te trekken aan draden vind ik uit waar het werk in de kern over gaat.
geborduurde overall - Het zouden sjamanistische gewaden kunnen zijn. In ieder geval bezweren zij mijn fascinatie voor een stukje stof waarop de kleursmeersels van de handen van kunstschilder Paulus achterbleven..
Iemand valt samen met zijn ding, zijn wezen. Het is een grote vieze smeerpartij. Het is zoveel, laag over laag, kleur over kleur. Als een archeoloog probeer ik ze op te pakken, te bekijken, te reproduceren en terug te leggen op de plek waar ze thuishoren.
Hoe herover ik deze smeerpartij? De verrassing is dat de overall verdwijnt, de smeerpartij blijft achter.
Deze kunstenaar heeft nog geen toekenningen.
We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Daarnaast gebruiken we cookies om de bezoekers van de website te analyseren.Alles toestaanAlleen functioneelPrivacy policy