Malcolm Kratz

audiovisueel

ARTFART is in het leven geroepen doordat ik, Malcolm, als freelance kunst docent in verschillende scholen werkte. Welke school ik ook bezocht, hedendaagse kunst en cultuur was er bijna niet te vinden. Met het kleine cultuur budget van veel scholen, besloot ik er zelf op uit te gaan! Mijn missie? Meer hedendaagse kunst in de klas en levens van jongeren!

Van speels- tot serieusheid en terug, ARTFART neemt je mee op reis met creatievelingen en kunstenaars. Iedere maand bezoek ik een ander en documenteert hen proces.

Geen onderwerp wordt onbevraagd. We praten over het proces en concept, maar ook naar hoe de kunstenaar over de wereld denkt en hoe hen aan geld komt. Deze onderwerpen zijn voortgekomen aan een vraag die ik aan mijn studenten vroeg over de afgelopen 2 jaar: wat wil je leren over kunst en cultuur?


ARTFART - Middelbare scholieren krijgen weinig mee van de hedendaagse kunstpraktijk. Ik ben van mening, mochten we een maatschappij willen bouwen die opgewassen is tegen de toekomst, dat het van belang is dat we onszelf als individu in perspectief kunnen plaatsen tegenover de rest van de wereld (mens, dier en natuur). Met het oog op de vakoverstijgende aspecten kritisch denken, samenwerking en mediawijsheid uit de 21e eeuwse vaardigheden (Thijs, Fisser & van der Hoeven, 2014) en gedeelde waarden, omgaan met controversiële opvattingen en aandacht voor mensenrechten uit burgerschap (SLO, 2019) is het belangrijk dat leerlingen in contact komen met nieuwe perspectieven. Ik denk dat kunst zich goed laat lenen voor het bespreken van deze complexe realiteiten en andere perspectieven. Kunstenaars laten andere mogelijkheden en realiteiten zien, denken na over andere perspectieven en vertalen hun eigen beleefwereld in beelden die andere aan kunnen spreken. ARTFART is in het leven geroepen doordat ik als freelance kunst docent in verschillende scholen werkte. Welke school ik ook bezocht, hedendaagse kunst en cultuur praktijk was er bijna niet te vinden. Ook is voor het merendeel van de studenten niet duidelijk wat de beweegredenen zijn van kunstenaars om werk te maken, waardoor het werk niet serieus wordt genomen. Met het kleine cultuur budget van veel scholen is het niet mogelijk kunstenaars uit te nodigen in de klas, dus bbeslootik er zelf op uit te gaan! Mijn missie? Meer hedendaagse kunst in de klas en levens van jongeren! Van speels- tot serieusheid en terug, ARTFART neemt je mee op reis met creatievelingen en kunstenaars. Iedere maand bezoekik een ander en documenteert hen proces. Dit is terug te zien in de maandelijkse VLOG op YouTube en Facebook Video. Om zo niet alleen docenten maar ook studenten direct te kunnen bereiken. Geen onderwerp blijft onbevraagd. We praten over het proces en concept, maar ook naar hoe de kunstenaar over de wereld denkt en daar naar kijkt. Natuurlijk blijft ook de geld vraag niet onbeantwoord. Deze onderwerpen zijn voortgekomen aan een vraag didiik aan mij studenten vroeg over de afgelopen 2 jaar: wat wil je leren over kunst en cultuur?
Educatie Curator bij A Tale of a Tub - I’m Malcolm: art critic, teacher and vlogger. After years of researching (art)education with two bachelors and a master in arts, I started teaching a few years ago. I’m involved in intersectional art education, both in theory and practice. One way of implementing this is through my vlog ARTFART, a show where I portray contemporary artists to bring more art into the classroom. Now my dream job, to become an educational curator at a cultural institution, became a reality. Finally, I can go wild with my previous experience and research at A Tale of A Tub!
Educatief ontwerpteam Kunsthal - Ontwerpduo samen met Katrein Breukers Bedenken en uitwerken van rondleidingen en workshops via SKVR Hierbij staat centraal de gezamenlijke betekenisgeving van een kunstwerk.
Training für die Zukunft - Uitgenodigd door de University of Unlearning samen met het collectief Tools for Action. In dit lesprogramma op 14 scholen bespraken we persoonlijke en maatschappelijke ‘monsters’ waarna we opblaasbare barricades maakte om deze monsters in de vorm van een parade (/protest) te verdrijven.
Inflatable Factory - Uitgenodigd door de alt-cph samen met het collectief Tools for Action. In dit workshopprogramma bespraken we persoonlijke en maatschappelijke monsters waarna we opblaasbare barricades maakte om deze monsters in de vorm van een parade (/protest) te verdrijven.
Up, Sammy, Look Up - Een publicatie over de invloed van mobiele telefoons op ons kritisch denken en wat scholen hier in zouden kunnen betekenen. https://onlineopen.org/intergenerational-knowledge-and-its-distractions
Mede oprichter Fossil Free Culture - Een collectief kunstenaars, activisten, onderzoekers en critici die samen werken op de intersectie van kunst en klimaat activisme. Ons doel is om geld uit de fossiele brandstofindustrie uit publieke culturele instituten te verdrijven. We zijn toegewijd aan het uithollen van het publieke imago en de licensie om te opereren van deze bedrijven. Door ongevraagde kunst performances in instellingen die dergelijke sponsoring accepteren, leggen we de ecologische en sociale verwoesting bloot die de fossiele-brandstofindustrie de planeet toebrengt en laten we zien hoe deze culturele instellingen de reputatie van bedrijven als Royal Dutch Shell actief zuiveren.
Productie Medewerker CASCO - Stage als productiemedewerker voor het educatieve programma van Casco.
Stage bij Circus Engelbrecht (EGBG) - Beter Consortium Veel mensen zijn het erover eens dat kunst ons leven verrijkt en daarmee goed is voor ons welzijn. Maar is een mogelijke heilzame werking van kunst ook meetbaar? Het BETER Consortium, een samenwerkingsverband tussen partners uit de kunst-, zorg- en wetenschappelijke sector, onder leiding van Circus Engelbregt, onderzocht de impact van kunst en placebo’s van kunst op de gezondheid. Binnen èn buiten de gebaande paden zoekt BETER naar antwoorden en stimuleert de discussie over het belang van kunst, kwaliteit van zorg en meetbaarheid.