Kunstenaar:
Harm Wouter Venema

Titel
Hyaline Hide

Budget CBK Rotterdam
€ 10000,00

Jaar van toekenning
2018

Soort aanvraag
O&O subsidie

Tijdens een onderzoek naar fotografische technieken in 2017 raakte Wouter Venema geïnteresseerd in glasnegatieven en hoe hij daarmee twee beelden samen kan laten komen. Hieruit ontstond een tweeledig projectplan rond het begrip façade. Hij wil de verschillende betekenissen daarvan – gezicht, architectuur, houding om iets te verbergen – verbinden met het nationalisme. Het betreft een technisch materiaalonderzoek naar onder meer brandschilderen, gekoppeld aan een literatuurstudie naar politieke ideeën rond nationalisme, uitsluiting, gemeenschap. “Met dit project wil ik onderzoeken hoe glas als materiaal glas de inhoud van mijn werk kan versterken en hoe ik tevens een politieke laag kan toevoegen.”

Dit plan past in het onderzoek van Venema naar het kristalbeeld van Deleuze, een plek waar heden en verleden, of droom en werkelijkheid, niet langer te onderscheiden zijn. Na zijn studies aan Artez in Arnhem en het Sandberg Instituut, had hij residencies bij de Rijksakademie, AGA en Extrapool. Met dank aan verschillende prijzen en beurzen verdiept hij zich in kunst op het snijvlak van film, grafiek en andere technieken. Hij ontleedt beelden en verhalen om met de fragmenten vervolgens een nieuw beeldverhaal te maken. Dat speelt ook in Hyaline Hide, een plan met sterke inhoudelijke en technische verbindingen, aldus de O&O-commissie.

Tijdens het onderzoek bleek tijdens de literatuurstudie dat hij zich moest beperken, het thema nationalisme werd te breed. Via beeldexperimenten over ‘de ander’ kwam hij in de literatuur terecht bij het thema sympoiesis. Dat gaat over het samenleven van microben en het ontstaan van infecties oftewel de indringer. De theoretische verdieping werd aanleiding om zelf glaswerk te maken, de eigenschappen als transparantie en vervorming koppelend aan ideeën van infectie op een losse manier, kwalvormig, als netwerken waarin geen centrum meer aan te wijzen is. Over het proces heeft hij geschreven, hij heeft glasreliëfs en een gebrandschilderde mobiel geëxposeerd bij Rianne Groen, en hij is een residentie gaan volgen bij het Glaslab in Den Bosch en Make Eindhoven om glastechnieken nog verder te gaan verkennen.