Kunstenaar:
Agnes Momirski

Titel
Meta-trixx

Budget CBK Rotterdam
€ 10000,00

Jaar van toekenning
2021

Soort aanvraag
O&O subsidie

Tijdens de coronapandemie, toen veel contacten via beeldschermen verliepen, begon Agnes Momirski ideeën te ontwikkelen om nieuwe digitale ruimtes voor performance te onderzoeken, en de perceptie van onze lichamen in de Metaverse. Dit werkte ze uit tot ‘Meta-trixx’: een plan voor een onderzoek naar de relaties tussen ritualiteit, trickstery (het bedriegen van de zintuigen) en het post-truth tijdperk. "Het Meta-trixx project opent vragen over identiteit, performativiteit en authenticiteit in de Metaverse, een always-online virtuele ruimte, waar onze lichamen worden gemodificeerd, vervormd en gevormd door digitale filters en 3D-tools. Hoe beïnvloeden (misleidende) digitale ruimtes onze zintuiglijke representatie van ons lichaam? Hoe roept het belichaamde internet nieuwe spirituele territoria en innerlijke ervaringen van ons lichaam op?"

Dit digitale en postmenselijke perspectief op de mens en zijn omgeving sluit aan bij Momirski's performancepraktijk. In 2019 won ze de Liquid award van Motel Mozaïque festival voor haar performance Libra Full Moon op het Schouwburgplein, in 2020 zette ze tijdens een residency in Slovenië een installatievormig klankheiligdom op, gebaseerd op haar onderzoek, gericht op oude verbale formules en helende retoriek. Ze is te gast op digitale en live festivals, met performances en workshops. In het verleden studeerde ze aan de Willem de Kooning Academie en beeldhouwen aan het Royal College of Art. Haar werk was te zien in TENT, Roodkapje, Museum De Pont, Platform T Gallery, Picture-This Bristol. De O&O-commissie vond dat ze binnen het sjamanisme een mooie onderzoekende aanpak heeft met een zeer eigen beeldtaal, in een intrigerend artificiële performancepraktijk.

Gebaseerd op haar performancepraktijk, richt Momirski zich in dit nieuwste project op het archetype van een Trixxter, een mythologische gedaanteverwisselaar in het post-digitale tijdperk. In een post-club context verkent ze Trixxtery in een visuele en lyrische taal, gebruikmakend van rituele raadsels en optische illusies. Geïnspireerd door biomimicry en rituele camouflage, heeft ze bijbehorende kleding ontworpen samen met modeontwerper Brencha. Fotograaf Sara Rman heeft dit in februari 2022 gefotografeerd. In samenwerking met meerdere muzikanten, Ish Couture uit New York, Kris Vango, Vida Vojic, en anderen, verwerkt ze een lyrisch taalgebruik in een post-club muzikale reis. Deze performance wordt gefilmd door Nvisible Studio, en gaat in première in Het LenteKabinet in Amsterdam in juni 2022. De voorstelling verkent identiteit, performativiteit versus authenticiteit, en gaat ook in op relevante sociale media-onderwerpen zoals plastic sjamanisme, furu-cultuur, gamificatie van taal.