Kunstenaar
Erika Roux

Titel
Riposte from the city

Budget CBK Rotterdam
€ 9.600,00

Soort aanvraag
O&O subsidie

De volksbuurten aan de buitenrand van Parijs, bekend als ‘banlieue’, worden vaak gedefinieerd als probleemwijk, iets wat diepere en politiek complexe oorzaken heeft. De manier waarop deze wijken zijn georganiseerd en vertegenwoordigd, draagt bij aan een proces van uitsluiting, isolatie en stigmatisering. Tegelijk bestaat in deze wijken tegencultuur, praktijken van emancipatie en verzet. Een daarvan is LREEM (La Revolution est en Marche), waarover Erika Roux een videowerk maakte, Aujourd'hui on est là. In samenwerking met deze groeperingen wilde ze zich verder gaan verdiepen in collectieve strijd en in de relatie tussen stedelijke organisatie en de vorming van subjectiviteiten, om er samen achter te komen hoe mensen weerstand kunnen bieden aan die grote, uitsluitende mechanismen. Hoe kun je weer zeggenschap krijgen en een collectief lichaam creëren op zoek naar verandering? Haar O&O-plan betreft een theoretisch en historisch onderzoek naar de Parijse voorstedelijke ruimte en de neokoloniale aspecten ervan, samen met urbane theorieën en noties van sociale ruimte en recht op de stad. Het gaat haar ook om hoe zulke lokale organisaties (ook buiten Parijs) de verhalen over gebieden en gestigmatiseerde bewoners kunnen herdefiniëren: “Territoriale herwinning kan niet zonder een nieuwe toe-eigening van de representatie ervan.”

Roux studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Piet Zwart Institute en was resident aan de Jan van Eyck academie in Maastricht. Naast haar individuele artistieke praktijk is ze medeoprichter van WET, een Rotterdams videokunstcollectief. Ze werkt voornamelijk met video, en gebruikt de camera om een specifieke band te creëren met individuen, een groep mensen of een gemeenschap, en onderzoekt samenwerkingen en politieke strijd die machtsstructuren ter discussie stellen. De O&O-commissie vindt dat de kunstenaar een interessante visie heeft op de thematiek die ze aankaart, met bewustzijn over de rol van kunst hierin, waarmee ze ook haar eigen praktijk verdiept.

Roux wil kortom het potentieel onderzoeken van een publicatie, archivering en orale geschiedenis als platform, om hiermee de veelstemmigheid en onzichtbare aspecten van dergelijke lokale praktijken te laten circuleren en registreren. Ze begon daartoe eind 2021 met het lezen van theorie rond stedelijke ruimte en noties van empowerment en weerstand in relatie tot publieke ruimte. Ze doet dit in collectiviteit: ze is in continue dialoog met verschillende leden van de organisatie, verzamelt getuigenissen om een mondelinge geschiedenis te vormen, en werkt aan een essay. LREEM-lid Cosimo Lisi begeleidt haar in het theoretisch onderzoek en het schrijven, Hadama Traoré, ook lid van LREEM, bekijkt met Roux de mogelijkheden om het traject in de loop van 2022 te vertalen in een visueel archief.