Dirk van Lieshout

residency, publieke ruimte, Experimenteel, Community, Artistiek onderzoek

Ik zoek een directe relatie met de plek of locatie waar ik werk en onderzoek wat op die plek de noodzaak is. Dit werk ik uit in een nieuw werk. Begrippen als beweging en performance kenmerken mijn werk. Beweging verwijst altijd naar iets wat gaat komen; de toekomst, hierin speelt toeval ook vaak een rol. Bij performance is er de mogelijkheid tot direct contact met de omgeving en de mogelijkheid, de pogingen hier iets in te verschuiven of te veranderen. Deze begrippen vertalen zich in tekeningen, maquettes en installaties. Mijn werken bieden geen afgerond verhaal of een eenduidige boodschap. Het zijn fragmentarische ensceneringen van situaties die voor meerdere uitleg vatbaar zijn.

Darbazi Pavilion, Presentatie in Karikula,Georgie - Dazbazi’ is een Nederlands paviljoen op een internationaal festival ‘Fest I Nova’ in Garikula,Georgie en is geïnspireerd op een oeroude Georgische bouwvorm; een Darbazi en brengt mensen samen.
'Untitled', Models in Studio, Rotterdam 2014-2016 - Verschillende maquettes in studio in Rotterdam.
Lodgers #4 Jaartal 2015/2016, Locatie MuHKA, Antwerpen - Tekeningen studies, scenario’s voor een toekomstige haven. Op uitnodiging van Bik van de Pol en de School of Missing Studies.
Tea Bike, Het Vijfde Seizoen, Den Dolder, 2016 - In de zomer van 2016 werkte ik in Het Vijfde Seizoen in Den Dolder dat onderdeel is van de psychiatrische instelling Altrecht in Utrecht. Nieuw aan deze residentie was dat ik mijn onderzoek direct kon uitwerken, toepassen en uittesten op de patienten en cliënten die mij gedurende het verblijf bezochten. Al die losse ervaringen en krachten kwamen samen in een nieuw werk Tea bike waarin patienten samen fietsten, met mij thee maakten van boomschors en bladeren.
Reisburo:Tembe Art Studio,Moengo voor het Marrowijne Art Park, Suriname in 2018 i.o.v. het Mondriaan Fonds - Voorwaarde voor het verblijf was om samen te werken met de lokale bevolking en om een concreet kunstwerk achter te laten voor het Marrowijne Art Park in Moengo. Mijn plan was om samen met de bevolking op deze geïsoleerde en moeilijk toegankelijke plek een symbolisch ‘Reisbureau’ te maken voor dromen, wensen en verlangens.
Soeveniershop; Moengo Festival of Visual Art- Tembe Fu Libi 11,Moengo,Suriname 2018 - Soevenirshop nam deel uit van een blijvende overzichtstentoonstelling van ruim 30 internationale kunstenaars. Het reisbureau was ook onderdeel daarvan. Tijdens het festival gaf hij met de bevolking een workshop tot het maken van aluminium souvenirs.
The soil of Moengo, Daily Practice; Rotterdam, September 2020 - Nieuw keramisch werk, gegoten klei in zand en keramische objecten. Met gedichten van Furgill Raafenberg om de stem van een politiek dichter om het verhaal van Moengo van binnenuit te vertellen.
Het theater van gebroken beloftes en dromen, Hilton Art Lab, Rotterdam, Dec. 2021. - Het vervallen Beatrix Theater in Moengo (SUR) was ooit een geschenk voor de managers van de Suralco (ALCOA) aan het *‘witte stafdorp’. Nu het bedrijf is gestopt met de bauxiet winning zou het theater een nieuw podium kunnen zijn voor de lokale bevolking, maar het ligt er verwaarloosd bij. Dit toont tegelijkertijd de onmacht en het bankroet van het land. Dirk Van Lieshout leerde de jonge activist Furgill Raafenberg (F.R.) , Moengo, SUR, 1991. kennen. Met dit werk roept van Lieshout vragen op rondom bodemroof, onderdrukking en afhankelijkheid, waarbij het verhaal van binnenuit verteld wordt in samenwerking met Furgill Raafenberg (F.R.) die met zijn teksten nieuwe hoop en inspiratie geeft aan jongeren. *Stafdorp (Wikipedia): is een wijk in Moengo die is gebouwd door Suralco, de Surinaamse dochteronderneming van het Amerikaanse bedrijf Alcoa. Men ziet er duidelijk de Amerikaanse invloeden aan de bouwstijl van de mooie bungalows.
Alluminium treasures, Maart 2023,Het Paviljoen,Rotterdam Zuid. - Installatie gemaakt i.s.m. het internationale collectief Art Ashram (https://www.artashram.net) uit Berlijn, Duistland. De installie bestaat uit gesmolten blikjes die in Rotterdam Zuid zijn gevonden die door leden van het collectief i.s.m. kinderen uit Rotterdam zijn omgesmolten tot kunstobjecten.
Unca Tea Party,2023 - De context en condities van een plek is vaak het vertrekpunt van Dirk van Lieshout. Spel,beweging en performances zijn hierin kenmerkend,waarmee hij interventies opzoekt die zich uiten in installaties en mobiele studio's. Tijdens Van Lieshout's recente residentie in Arita(Japan) begonnen kwetsbaarheid en tijd een belangrijke inspiratiebron te worden voor zijn werk, wat hem aanzette tot het creeeren van Unca Tea Party. Voor deze installatie liet van Lieshout zich inspireren door het werk Untitled (Tea-Party) (1972) van kunstenaar Bas Jan Ader (1942-1975) en de Japanse Theecultuur en traditie. Aders werk speelt zich af in de idyllische omgeving van een bos, waar ader een kopje thee drinkt onder een kartonnen doos, ondersteund door een stok. De stok valt plotseling en de doos klapt dicht,waarna de kunstenaar uit beeld verdwijnt. Vauit gedachten over het bewustzijn en een val uit de dagelijkse realiteit, ontmoet van Lieshout de theepionier Shunichi-Matsuo. Tijdens hun uitwisseling ontstaan nieuwe inzichten over rust, concentratie voor het moment. Dat inspireert Van Lieshout om de (her) beleving van tijd op te zoeken, waarin aandacht voor verloop van tijd en het hyperbewustzijn van een moment centraal staan.

residentie in Arita,Japan; https://cri-arita.com

Datum:
Locatie: werkcentrum Arita,Japan;https://cri-arita.com/
In samenwerking met: EKWC

Heel graag zou ik een werkperiode in Arita (JP) willen aangrijpen om de Japanse theecultuur-en traditie te onderzoeken en deze te verbinden met porcelein en performance. Hierbij krijg ik de mogelijkheid om op uitnodiging van het Mondriaan Fonds 3 maanden in het laboratorium van de poceleinen fabriek in Arrita (JP) te werken en hierbij i.s.m. medewerkers van de porceleinenfabriek een publieke performance te ontwikkelen en daar uit te voeren.

https://cri-arita.com