Kunstenaar:
David Maroto

Titel
Secret Gallery

Budget CBK Rotterdam
€ 10000,00

Jaar van toekenning
2018

Soort aanvraag
O&O subsidie

Toen David Maroto in Rotterdam merkte hoe de bestaande expositiemogelijkheden niet aansloten op zijn ideeën daarover, besloot hij tot een tijdelijk instituut: een geheime galerie. Daar zou hij zijn werk kunnen presenteren op een manier dat de bezoeker er werkelijk begrip van krijgt en een ervaring rijker wordt. Deze Secret Gallery, alleen via mond-tot-mondreclame bekend, zou 24/7 op verzoek toegankelijk zijn, opdat tijd en ruimte samenvallen: “een experimentele ruimte waarin een nieuw oeuvre wordt tentoongesteld onder vernieuwende condities. Het zal van buitenaf niet herkenbaar zijn als een kunstruimte.” Maroto zou er met bezoekers in gesprek gaan bij site-specific stukken zoals muurtekeningen en objecten: “Elk kunstwerk zal de springplank zijn naar het verhaal dat ik zal vertellen. De mondeling overgebrachte tekst zal niet over het werk gaan, maar zal deel uitmaken van het werk.”

Verhalen zijn onderdeel van de kunstpraktijk van Maroto die in 2018 aan het Edinburgh College of Art zijn PhD haalde met een these over the Artist’s Novel. Het volgde op een jarenlang onderzoek naar kunstenaarsromans dat hij in 2011 opzette samen met het Muhka in Antwerpen. Vanuit dit onderzoek richtte hij tentoonstellingen in in onder andere Polen, Spanje, Engeland. Daarnaast werkte hij in teksten en residencies aan andere projecten, zo schreef hij een gamebook en wijdde bij Joey Ramone in 2017 een solotentoonstelling met dodenmaskers van schrijvers aan dood en herinnering. De O&O-commissie vond dat het Rotterdamse kunstklimaat met zo zijn eigen ritmes een podiumsetting als zijn Secret Gallery goed kan gebruiken.

Taal speelde een hoofdrol in de uiteindelijke presentatie, in een pand aan de Mathenesserweg. Na vier maanden veldonderzoek naar verhaaltechnieken opende de galerie in april 2019, en zou in zes maanden 58 bezoekers ontvangen. Buiten en binnen was geen schriftelijke informatie, enkel de kunstenaar die mondeling de geëxposeerde objecten toelichtte met talk poems. Kan een dergelijk instituut bestaan zonder tekst, was de grote vraag. Sindsdien zette hij de methodiek voort, als opening voor toekomstige paden in zijn werk.